•  Creative design schemes 
  • Friendly team 
  •  Competitive fees 
  • Contact us

Central Christchurch

First Floor Infill Extension and Full Reconfiguration

Property in Central Christchurch Before

 

Proposed Front Elevation for a Central Christchurch Property

 

This traditional villa was perfectly situated within easy walking distance of Christchurch town centre shops, restaurants, and bars, but was tired looking and had an internal layout that didn’t quite work for the client.

The external materials were simplified and harmonised in the same finishes of off-white render, oak detailing, stylish grey/green sash windows with stone cills all under a smart new slate roof, with the addition of a unifying porch detail running from the bay window to the garage.

 

Central Christchurch Property Front

 

Proposed Ground Floor for a Central Christchurch Property

 

Proposed First Floor for a Central Christchurch Property

 

The downstairs was fully reconfigured to open up and create a real wow factor space in the form of a family friendly kitchen/living/dining room at the rear with dual access to the gardens and social spaces beyond. The placement of the zoned areas maximises light and vista as well as creating great flow around the room.

 

Family friendly kitchen

 

Modern Open Dining Area

 

Fabric Sofa and Footstool next to Open Plan Kitchen

 

Open plan brown and cream kitchen

 

With maximum flexibility of use in mind, a second snug/living room was created doubling as a cinema room. Then a generous study/home office was created to the front of the house, which easily doubles as a fifth bedroom with w/c shower room opposite.

 

Living Room with a natural blue colour palette

 

Wall mounted TV in the Living Room

 

The open plan living beautifully and seamlessly connects with the south facing sociable decking and patio areas via dual aspect bi-fold doors in the same soft grey/green of the sash windows.

 

Outside Patio Area

 

Upstairs a simple infill extension over the existing kitchen was incorporated into the design to unlock the upstairs spaces to allow for a generous Master Suite with full bathroom en-suite, dressing room and feature terrace to the rear southerly aspect of the property perfect for enjoying sunrise breakfast or sundowners.

 

Green and Brown Bedroom

 

Feature terrace

 

En-suite bathroom

 

The newly designed upstairs layout also added a guest suite with en-suite bathroom, as well as two further double bedrooms with a generous family bathroom.

Overall this tired and outdated property was transformed into a beautifully appointed, generous family home offering flexible living spaces, coupled with fabulous kerb appeal. The client was thrilled.

If you would like to talk to us about your project please contact us to arrange a complimentary initial consultation.

Projects

Millhams Street

Contemporary Annexe

Central Christchurch

First Floor Infill Extension and Full Reconfiguration

Bure Homage Lane

Rear Single Storey Extension and Replacing Existing Conservatory

Commercial Marketing Suite

Tearoom to High-End Marketing Suite

Mudeford

Enlargement and Conversion to Contemporary Chalet

Hengistbury Head

Double and Single Storey Extensions

Boscombe East

Rear Extension and Kitchen Design

Broad Avenue

Reconfiguration with Kitchen and Interior Design

Meon Road

WIP to Rear Extension and Reconfiguration

Burley

Reconfiguration of New Forest home

Rimbury Way

Single Storey rear extension

Quay View

Interior & landscape design

Christchurch

Commercial reconfiguration & interior design

Plexus Robotic Fabrication

Research Project 2017-2019

Fisherman's Hut

Christchurch, Dorset

BEE.GIN Distillery

Upper Brook Street Manchester 2016

Millinery Fashion Show

Stockport Manchester 2015

R.I.S.F

Research Project 2018, CITA, KADK 

Soft Architecture

Material Research, 2018, CITA, KADK

Waterside Home

Christchurch, Dorset

Central Christchurch Villa

Christchurch, Dorset

Southbourne Executive Home

Bournemouth, Dorset